Minőségpolitikai nyilatkozat
Elkötelezzük magunkat a laboratóriumunkban folyó kiemelkedően igényes szakmai munka és gyakorlat mellett. Arra törekszünk, hogy a munkavégzést kiemelkedően jól szakképzett, tapasztalt személyzettel, modern technikai berendezésekkel, eszközökkel és anyagokkal végezzük.
A fenti céljaink megvalósításának érdekében szolgáltatásaink kiemelkedő minőségének biztosítására működtetjük, és folyamatosan fejlesztjük irányítási rendszerünket.
Biztosítjuk azokat a feltételeket, amelyeket megkövetel a laboratóriumunk által működtetett irányítási rendszer, továbbá, hogy azok megfeleljenek az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványban rögzített követelményeknek és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság előírásának.
Alkalmazási terület
A Gastor Foods Kft. Mikrobiológiai Laboratóriuma külső megrendelők megkeresésére az alábbi akkreditált műszaki területen végez vizsgálatokat:
- élelmiszerek-nyersanyagok, technológiai segédanyagok, félkész- és késztermékek, valamint ivóvíz és ásványvíz mikrobiológiai vizsgálata
- élelmiszer előállításával és forgalmazásával kapcsolatos higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálata
- Salmonella kimutatása állati ürülékből, valamint az elsődleges gyártási szakasz környezeti mintáiból
A vizsgálatok jellege:
- Alap tenyésztésen alapuló vizsgálatok (dúsítás, lemezöntés, felületi szélesztés, membránszűrés)
- megerősítő vizsgálatok (biokémiai, szerológiai és mikroszkópos)
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálatok felsorolását az alábbi táblázat tartalmazza.
Gastor Foods Kft. Mikrobiológiai Laboratóriuma MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV |
Kiadás száma: 3. Kiadás dátuma: 2019.12.02. Változatszám: 5. Változat kiadás dátuma: 2021.08.02. |
||
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek | |||
A vizsgált termék/anyag | A vizsgált jellemző, a vizsgálat típusa mérési tartomány |
A vizsgálati módszer azonosítója | |
Élelmiszerek, higiéniai minták | Salmonella spp. jelenléte dúsítás |
MSZ EN ISO 6579-1:2017 | |
Salmonella Typhimurium és Salmonella Enteritidis kizárás | MSZ CEN ISO/TR 6579-3:2014 | ||
mikroorganizmusok telepszámlálása 30oC-on, | MSZ EN ISO 4833-1:2014 | ||
élesztő és penész szám >0,95 vízaktivitású termékben felületi szélesztés |
MSZ ISO 21527-1:2013 | ||
élesztő és penész szám <0,95 vízaktivitású termékekben felületi szélesztés, |
MSZ ISO 21527-2:2013 | ||
enterobaktérium szám lemezöntés |
MSZ EN ISO 21528-2:2017 | ||
Clostridium perfringens szám lemezöntés |
MSZ EN ISO 7937:2005 | ||
Campylobacter spp. jelenléte dúsítás |
MSZ EN ISO 10272-1:2017 | ||
Campylobacter spp. szám felületi szélesztés |
MSZ EN ISO 10272-2:2017 | ||
Listeria monocytogenes jelenléte
dúsítás |
MSZ EN ISO 11290-1:2017 | ||
Listeria monocytogenes szám felületi szélesztés |
MSZ EN ISO 11290-2:2017 | ||
szulfitredukáló anaerob növ. baktériumok szám lemezöntés |
MSZ ISO 15213:2006 | ||
coliform szám lemezöntés |
ISO 4832:2006 | ||
β-glükuronidáz-pozitív E. coli szám lemezöntés |
MSZ ISO 16649-2:2005 |
Gastor Foods Kft. Mikrobiológiai Laboratóriuma MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV |
Kiadás száma: 3. Kiadás dátuma: 2019.12.02. Változatszám: 5. Változat kiadás dátuma: 2021.08.02. |
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek |
A vizsgált termék/anyag | A vizsgált jellemző, a vizsgálat típusa mérési tartomány |
A vizsgálati módszer azonosítója |
Élelmiszerek, higiéniai minták | Staphylococcus aureus szám felületi szélesztés |
MSZ EN ISO 6888-1:2008 |
Húsok és húskészítmények | Pseudomonas spp. szám felületi szélesztés |
MSZ EN ISO 13720:2011 |
Enterococcus faecalis szám felületi szélesztés |
DIN 10106:1991 | |
Állati ürülék (baromfi bélsár) és az elsődleges termelési szakasz környezeti mintái | Salmonella spp. jelenléte dúsítás |
MSZ EN ISO 6579-1:2017 |
Ivóvíz, ásványvíz | Telepszám 22 ºC-on lemezöntés |
MSZ EN ISO 6222:2000 |
Telepszám 37 ºC-on lemezöntés |
MSZ EN ISO 6222:2000 | |
Escherichia coli szám membránszűrés |
MSZ EN ISO 9308-1:2015 MSZ EN ISO 9308-1:2014/A1:2017 |
|
coliform szám membránszűrés |
MSZ EN ISO 9308-1:2015
MSZ EN ISO 9308-1:2014/A1:2017 |
|
szulfitredukáló anaerobok (clostridiumok) spóraszáma membránszűrés |
MSZ EN 26461-2:1994 | |
Enterococcus szám membránszűrés |
MSZ EN ISO 7899-2:2000 | |
Pseudomonas aeruginosa szám membránszűrés |
MSZ EN ISO 16266:2008 |
Gastor Foods Kft. Mikrobiológiai Laboratóriuma MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV |
Kiadás száma: 3. Kiadás dátuma: 2019.12.02. Változatszám: 5. Változat kiadás dátuma: 2021.08.02. |
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek |
Minta-előkészítési módszerek | Az eljárás jellege | Az eljárás azonosítója |
Élelmiszerek, higiéniai minták | Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés | MSZ EN ISO 6887-1:2017 |
A hús és húskészítmények | Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés | MSZ EN ISO 6887-2:2017 |
Különféle termékek előkészítésének specifikus szabályai | Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés | MSZ EN ISO 6887-4:2017 |
Tej és tejtermékek | Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés | MSZ EN ISO 6887-5:2020 |
Az elsődleges termelési szakaszban vett minták | Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés | MSZ EN ISO 6887-6:2013 |
Higiéniai minták | Minta-előkészítés | MSZ EN ISO 18593:2018 |