Akkreditált mikrobiológiai labor

Minőségpolitikai nyilatkozat

Elkötelezzük magunkat a laboratóriumunkban folyó kiemelkedően igényes szakmai munka és gyakorlat mellett. Arra törekszünk, hogy a munkavégzést kiemelkedően jól szakképzett, tapasztalt személyzettel, modern technikai berendezésekkel, eszközökkel és anyagokkal végezzük.

A fenti céljaink megvalósításának érdekében szolgáltatásaink kiemelkedő minőségének biztosítására működtetjük, és folyamatosan fejlesztjük irányítási rendszerünket.

Biztosítjuk azokat a feltételeket, amelyeket megkövetel a laboratóriumunk által működtetett irányítási rendszer, továbbá, hogy azok megfeleljenek az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványban rögzített követelményeknek és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság előírásának.

Alkalmazási terület

A Gastor Foods Kft. Mikrobiológiai Laboratóriuma külső megrendelők megkeresésére az alábbi akkreditált műszaki területen végez vizsgálatokat:

  • élelmiszerek-nyersanyagok, technológiai segédanyagok, félkész- és késztermékek, valamint ivóvíz és ásványvíz mikrobiológiai vizsgálata
  • élelmiszer előállításával és forgalmazásával kapcsolatos higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálata
  • Salmonella kimutatása állati ürülékből, valamint az elsődleges gyártási szakasz környezeti mintáiból

A vizsgálatok jellege:

  • Alap tenyésztésen alapuló vizsgálatok (dúsítás, lemezöntés, felületi szélesztés, membránszűrés)
  •  megerősítő vizsgálatok (biokémiai, szerológiai és mikroszkópos)

Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálatok felsorolását az alábbi táblázat tartalmazza.

Gastor Foods Kft.

Mikrobiológiai Laboratóriuma

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

Kiadás száma: 3.
Kiadás dátuma: 2019.12.02.
Változatszám: 5.
Változat kiadás dátuma: 2021.08.02.
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek
A vizsgált termék/anyag A vizsgált jellemző, a vizsgálat típusa
mérési tartomány
A vizsgálati módszer azonosítója
Élelmiszerek, higiéniai minták Salmonella spp. jelenléte
dúsítás
MSZ EN ISO 6579-1:2017
Salmonella Typhimurium és Salmonella Enteritidis kizárás MSZ CEN ISO/TR 6579-3:2014
  mikroorganizmusok telepszámlálása 30oC-on, MSZ EN ISO 4833-1:2014
  élesztő és penész szám >0,95 vízaktivitású termékben
felületi szélesztés
MSZ ISO 21527-1:2013
  élesztő és penész szám <0,95 vízaktivitású termékekben
felületi szélesztés,
MSZ ISO 21527-2:2013
  enterobaktérium szám
lemezöntés
MSZ EN ISO 21528-2:2017
Clostridium perfringens szám
lemezöntés
MSZ EN ISO 7937:2005
Campylobacter spp. jelenléte
dúsítás
MSZ EN ISO 10272-1:2017
Campylobacter spp. szám
felületi szélesztés
MSZ EN ISO 10272-2:2017
Listeria monocytogenes jelenléte

dúsítás

MSZ EN ISO 11290-1:2017
Listeria monocytogenes szám
felületi szélesztés
MSZ EN ISO 11290-2:2017
szulfitredukáló anaerob növ. baktériumok szám
lemezöntés
MSZ ISO 15213:2006
coliform szám
lemezöntés
ISO 4832:2006
β-glükuronidáz-pozitív E. coli szám
lemezöntés
MSZ ISO 16649-2:2005

 

Gastor Foods Kft.

Mikrobiológiai Laboratóriuma

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

Kiadás száma: 3.
Kiadás dátuma: 2019.12.02.
Változatszám: 5.
Változat kiadás dátuma: 2021.08.02.
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek
A vizsgált termék/anyag A vizsgált jellemző, a vizsgálat típusa
mérési tartomány
A vizsgálati módszer azonosítója
Élelmiszerek, higiéniai minták Staphylococcus aureus szám
felületi szélesztés
MSZ EN ISO 6888-1:2008
Húsok és húskészítmények Pseudomonas spp. szám
felületi szélesztés
MSZ EN ISO 13720:2011
Enterococcus faecalis szám
felületi szélesztés
DIN 10106:1991
Állati ürülék (baromfi bélsár) és az elsődleges termelési szakasz környezeti mintái Salmonella spp. jelenléte
dúsítás
MSZ EN ISO 6579-1:2017
Ivóvíz, ásványvíz Telepszám 22 ºC-on
lemezöntés
MSZ EN ISO 6222:2000
Telepszám 37 ºC-on
lemezöntés
MSZ EN ISO 6222:2000
Escherichia coli szám
membránszűrés
MSZ EN ISO 9308-1:2015
MSZ EN ISO 9308-1:2014/A1:2017
coliform szám
membránszűrés
MSZ EN ISO 9308-1:2015

MSZ EN ISO 9308-1:2014/A1:2017

szulfitredukáló anaerobok (clostridiumok) spóraszáma
membránszűrés
MSZ EN 26461-2:1994
Enterococcus szám
membránszűrés
MSZ EN ISO 7899-2:2000
Pseudomonas aeruginosa szám
membránszűrés
MSZ EN ISO 16266:2008

 

 

Gastor Foods Kft.

Mikrobiológiai Laboratóriuma

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

Kiadás száma: 3.
Kiadás dátuma: 2019.12.02.
Változatszám: 5.
Változat kiadás dátuma: 2021.08.02.
Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek
Minta-előkészítési módszerek Az eljárás jellege Az eljárás azonosítója
Élelmiszerek, higiéniai minták Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés MSZ EN ISO 6887-1:2017
A hús és húskészítmények Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés MSZ EN ISO 6887-2:2017
Különféle termékek előkészítésének specifikus szabályai Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés MSZ EN ISO 6887-4:2017
Tej és tejtermékek Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés MSZ EN ISO 6887-5:2020
Az elsődleges termelési szakaszban vett minták Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése, minta-előkészítés MSZ EN ISO 6887-6:2013
Higiéniai minták Minta-előkészítés MSZ EN ISO 18593:2018

 

Scroll to top