Növénytermesztés

A növénytermesztés adja a cégcsoport tulajdonában lévő szarvasmarha telep tömegtakarmány igényét, valamint az abraktakarmány alapanyag szükségletének jó részét. A saját területen termesztett növényekkel – a biotrágyázásnak köszönhetően – teljes értékű, egészséges táplálékot állítunk elő az állattenyésztés számára. Így lesz az egészséges takarmányból kiváló minőségű jó ízű tej. A termőterületek nagy része nyomóvezetékes és csőkutas öntözésre alkalmas.

Az ágazata műveli a cégcsoport tulajdonában és használatában lévő közel 1800 ha szántó területet.

A szarvasmarha ágazat szálas és tömegtakarmány szükséglet megteremtéséhez legalább ekkor földterületre van szükség. A növénytermesztés főleg silókukoricát, lucernát, és a vetésváltás miatt kalászos gabonát termel.

A növénytermesztés jól gépesített, ezért a munkákat optimális időn belül el tudjuk végezni. A növénytermesztés versenyképességét is a költségtakarékos gazdálkodással lehet megvalósítani. A Debreceni Egyetem Kutató Intézetével és növényvédelmi tanszékével évek óta komoly kutatás folyik a biotrágya és komposzt kijuttatására és legmegfelelőbb hasznosítása érdekében. A jövő nagy lehetősége a precíziós növénytermesztés, mely a következőket jelenti. A kombájnok felszerelik hozammérő berendezéssel, ami a G.P.S. segítségével a betakarítással egy időben részletes hozamtérképet készít a terület terméséről. Minden táblából 3 ha-onként 21 talajmintával részletes talajmintát veszünk, ennek átlaga mutatja a tápanyag kijuttatás mértékét. A műtrágyaszóró, a permetezőgép és a vetőgép a talajminta térkép alapján, táblán belül differenciáltan használja a műtrágyát, növényvédő és gyomirtó szert, és a vetőmagot. Ezzel a módszerrel alkalmazkodni lehet a heterogén talajadottságokra, így felesleges anyagfelhasználás nem történik.

A biogáz közelében lévő közel 1500 ha szántó nyomóvezetékes és csőkutas öntözésre is alkalmas. A biogáz üzemben évente közel százezer tonna 2-3 %-os szárazanyag tartalmú biotrágya képződik, melyet gazdaságosan csak a közeli táblákra az öntözőrendszeren keresztül lehet kijuttatni. Mivel a kijuttatáshoz a vegetációs és esős időszak, valamint a téli tilalmi időszak miatt csak hat hónap áll rendelkezésre, ezért több tározót építettünk, melyek szigetelt, átfolyás mentes fóliával bélelt építmények. A kiülepedés miatt a kijuttatás előtt a biogáz üzemben szeparáljuk a nyers biotrágyát, mely ez által szilárd anyagoktól mentes lesz.

A kijuttatott biotrágya és komposzt önköltségét csökkenteni lehet talajlakó baktérium hozzákeverésével. Ezek a pillangósokhoz hasonlóan a levegő nitrogénjét kötik meg, a talajban megkötött P2O5-öt tudják feltárni. Egy hektárra 70 kg többlet nitrogént lehet így a talajba juttatni, ami költségmegtakarítás.

Scroll to top