Szarvasmarha tenyésztés

Szakosított szarvasmarha telep tejhaszonú tehenek tenyésztésével foglalkozik. A szakosított szó jelentése a szakmában, az hogy a tejtermeléséhez optimális feltételeket kell kialakítani nem csak tartástechnológiában, hanem genetikai, biológiai és takarmányozási feltételekben is. A mezőgazdaság legösszetettebb szakterülete a tejtermelés, amely annak ismeretén kívül áldozatos és kitartó munkát is követel.

1300 db átlagos tehénlétszámmal rendelkezünk, mely 16 millió liter tejet termel. Emellett folyamatosan bővülő – jelenleg közel 1700 db- üszőnevelés biztosítja a folyamatos utánpótlást a termelésben.

A szarvasmarhatartás főleg a tejelő hosszú távú befektetés, ezért csak lassú, de folyamatos fejlesztésekkel lehet jó eredményeket elérni. Ennek érdekében a legmodernebb istállókat és a hozzá tartozó gépi- és fejőberendezéseket építjük, hogy eleget tegyünk a termelési eredmények javításán túl a környezetvédelmi és állatjóléti elvárásoknak is.

Az ágazat a magas állatlétszámra való tekintettel saját takarmánykeverő és lucernaszárító üzemmel is rendelkezik. Amíg nem volt takarmánykeverő üzemünk, nehezen tudtuk garantálni a takarmány jó minőséget és  a jó önköltséget. Az elkészült üzem lehetővé tette, hogy megtanuljuk a takarmánygyártás fortélyait és kialakítsuk az iparszerű takarmánygyártás feltételit. Ez teljesen számítógép által vezérelt és a legeredményesebb takarmányt tudja legyártani.

Scroll to top